miercuri, 29 iulie 2015

- Conceptii gresite despre curvie

Nu te poti numi crestin si sa traiesti in curvie. Vorbind cu multi ortodocsi in special (dar nu numai), care isi spun crestini, le spun: esti crestin daca il cauti pe Dumnezeu si umbland cu El, asculti de El si te lasi calauzit de El. Nu poti spune ca esti crestin (crestin = ca si cristos) si sa traiesti in curvie cand Dumnezeu te invata sa nu traiesti in curvie, nici in preacurvie.

Si acum ca sa aduc putina lumina asupra subiectului: multi ortodocsi imi spun ca curvia inseamna sa faci sex fara sentimente. Ma intreb cine face sex fara sentimente? Poate doar cele de pe centura... Banuiesc ca de obicei se intampla asa: un baiat si o fata se indragostesc, poate incep sa tina unul la altul, sau poate nu... poate e doar acel foc pe care il aprind amandoi fara intelepciune... si ajung sa faca sex... si apoi ei spun: am facut sex cu sentimente, deci nu e curvie.

Curvie nu inseamna sa faci sex fara sentimente. Si definitia nu ti-o faci tu. Definita e definitie si curvie inseamna ca o persoana sa nu fie casatorita si sa intretina relatii sexuale fara sa fie casatorit. Iar preacurvia inseamna sa fii casatorit cu cineva si sa intretii relatii sexuale cu altcineva decat cu persoana cu care esti casatorit.

In Efeseni 5:3,5 Biblia spune:
v3 Curvia sau orice altfel de necurăţie, sau lăcomia de avere nici să nu fie pomenite între voi, aşa cum se cuvine unor sfinţi.
v5 Căci ştiţi bine că niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un închinător la idoli, n-are parte de moştenire în Impărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu.

Cuvantul folosit pentru curvie aici, in limba greaca e πορνείαν (porneia) care inseamna fornication, adultery and incest, iar fornication este tradus astfel: consensual sexual intercourse between two persons not married to each other (relatie sexuala consensuala intre 2 persoane care nu sunt casatorite intre ele). (merriam-webster.com)

In Ioan 8:3 Biblia spune:
Atunci, cărturarii şi fariseii I-au adus o femeie prinsă în preacurvie. Au pus-o în mijlocul norodului
Aici termenul de preacurvie e μοιχείᾳ (moicheia) care se traduce prin "adulter", care tradus inseamna "sex between a married person and someone who is not that person's wife or husband" (merriam-webster.com).

Sa nu aud pe nimeni ca astia sunt doar termeni biblici. Ei vorbeau o limba, un limbaj ca si oamenii de rand, si aceste cuvinte au acelasi inteles pentru toti, atunci ca si azi: curvie si preacurvie.
Now you do the math. Pentru ca multi au impresia ca e ok in ochii lui Dumnezeu, cand de fapt ei sunt pe punctul de a fi vesnic separati de Dumnezeu.

Inchei spunand ca in acest subiect am cautat sa tratez strict acesti termeni doar: curvie, preacurvie, pentru ca multi sa inteleaga ca curvia nu inseamna sa faci sex fara sentimente lucru ce i-ar califica la imparatia lui Dumnezeu, dupa intelegerea pe care o au, ci curvie inseamna sa nu fii casatorit si sa intretii relatii sexuale, asta inseamna ca daca practica acest lucru, risca sa rateze mantuirea (viata vesnica) daca nu se intorc din practicarea lor.

Si nu in ultimul rand, exista iertare pentru pacat, conditia e pocainta, si ca sa nu fiu inteles gresit, pocainta nu inseamna aderarea la un cult de "pocaiti", cum cred unii, ci e un act de smerenie al unui om inaintea lui Dumnezeu, in care recunoaste ca a gresit si doreste sa se schimbe, si face pasi practici inspre o schimbare... si incepe sa il caute pe Dumnezeu pentru ca El sa ii schimbe viata pentru a fi liber de orice pacat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu