marți, 20 aprilie 2010

Relatii

Un lucru nou si pentru mine, ce imi da si mie de gandit, e faptul ca multe relatii dintre crestini si necrestini sunt bazate oarecum pe castig: "ce castig din asta?". Poate nu doar din partea crestinilor, dar in special la noi se observa mai bine lucrul asta si arata cam asa: un crestin socializeaza si dezvolta relatii cu cineva care inca nu il are pe Isus, atata timp cat stie ca are o sansa sa il aduca la Dumnezeu. Si cand vede ca nu are nici o sansa, renunta sa mai dezvolte acea relatie de prietenie. Oarecum pare normal ca oamenii sa dezvolte relatii bazate pe gusturi comune, interese comune, etc. E ok. Dar cand lumea priveste la crestini si spun: "mai... tu esti prieten cu mine numai pentru ca sti ca vrei sa ma aduci la Isus. Dar daca ti-as spune ca nu vreau sa vin la Isus in veci si punct, ai mai sta la povesti cu mine? Ai mai fi alaturi de mine?", nu este ok, si deranjeaza.

Si culmea e ca asa facem si noi intre noi. Avem un grup de prieteni, si pe parcurs unii din ei se pierd. Nu mai vin la biserica, nu mai sunt interesati de Dumnezeu, si noi, parca am si uitat de ei. Nici un telefon, nimic, de parca totul se invarte in jurul grupului ce constituie biserica, si oricine iese sau se departeaza, e dat uitarii. Parca niciodata nu am fi avut relatii cu ei.

Si nepasarea... este lucrul pe care il urasc cel mai mult. Si daca cineva imi demonstreaza nepasare in mod repetat, relatia aceea se schimba radical. Dupa parerea mea, unul din cele mai nasoale lucruri intr-o relatie de prietenie, e cand unul demonstreaza in mod repetat ca nu ii pasa de celalalt. Hai ca se intampla sa fi neglijent si nu ai observat. Dar cand in mod repetat se intampla asta, fara ca persoana care demonstreaza nepasare sa isi dea seama si sa se smereasca si sa isi ceara iertare, lucrurile se schimba. Cand o persoana se smereste, oricat de naspa ar fi gresit... daca incepe sa ia seama ca a jignit, ca a ranit, etc si se smereste si isi arata inima pt persoana ranita, atunci e mult mai usor sa existe iertare si vindecare. Dar daca nu... relationarea se schimba. Si vine in mod natural.

Dar multi se opresc doar la iertare, ca doara suntem crestini si trebuie sa trecem peste, si sa iertam. Dar lucrurile nu se rezolva asa. Biblia spune ca daca sti ca cineva are ceva impotriva ta, du-te si rezolva problema cu acea persoana. Si mai spun ca daca tu ai ceva cu cineva, trebuie sa mergi sa rezolvi tot tu, acele probleme. Ce se intampla daca am face asa? Isus aici iti spune: fie ca tu ai gresit sau altul ti-a gresit, fa tu primul pas. Daca am face asa, am vedea oameni alergand unii la altii pentru iertare si reconciliere. Deci... pentru ca lucrurile sa se rezolve, presupune ca cele 2 persoane se deschid una fata de cealalta. Nu inseamna sa spui un "iarta-ma" sec si fara sa areti nici un fel de sentiment de parere de rau, si cealalta persoana sa treaca peste.

Si cand spun ca nu ii pasa de celalalt, nu ma refer ca 90% din timpul petrecut impreuna e ok, radem si ne simtitm bine. Pentru ca noi tindem sa fim politicosi mai tot timpul cand lucrurile sunt bune si frumoase. Dar cand este vobra de un conflict, si nu stim sa renuntam la noi insine si sa ne pese de celalalt, sau sa luam seama la nevoile celorlalti, demonstram ca nu ne pasa.

Si uneori ti se demonstreaza asta din partea multora, dar ti se spune "hey... nu te ofensa... ce e cu ofensa asta? Ce e cu atitudinea asta? Ce e cu demonii astia de ofensa?" Si parca toti se asteapta sa fim roboti, sa fim fara emotii, sa nu suferim, sa nu fim atinsi de atitudinile lor, si de nepasarea lor. Si ei la randul lor, din partea noastra. Astea trebuie sa se schimbe.

Nu noi trebuie sa ne asteptam ca cei jigniti sa fie ok, si sa treaca peste, ci noi trebuie sa fim atenti sa ii tratam pe toti frumos si sa ii respectam si sa ii iubim, si daca am gresit, sa fim atenti la nevoia LOR de a fi atinsi ca sa poata fi vindecati, si relatia sa fie vindecata. De ce? Pentru ca Dumnezeu nu a intentionat ca cineva sa sufere, sau ca cineva sa fie jignit sau ranit de altcineva. El nu a planuit sa inghitim gunoaiele altora, pentru ca in primul rand, Dumnezeu nu a planuit sa existe rahaturi din partea nimanui. Asa ca nu e normal sa ne purtam aiuria, si cand ne purtam aiuria, trebuie sa luam masuri pentru a vindeca relatiile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu