joi, 9 ianuarie 2014

Cine sunt Cain si Abel?

Citeam intr-o zi despre Cain si despre Abel. Si mereu l-am vazut pe Cain ca un dusman cu dumnezeu, ca unul care nu vrea sa aiba nici o treaba cu Dumnezeu. Omul necurat, parca imbracat in negru... si fara Dumnezeu. Iar pe Abel... imbracat in alb, cuminte, foarte spiritual, care umbla cu Dumnezeu si Dumnezeu il iubea.

Ei bine... in ziua cu pricina, am rams uimit sa-l surprind pe Cain ca fiind primul care a adus jertfa lui Dumnezeu. Cel putin e mentionat primul. Si totusi, si daca nu ar fi fost primul, faptul ca a adus jertfa lui Dumnezeu mi-a dat de gandit: omul asta venea si cauta prezenta lui Dumnezeu... incerca sa se apropie de El.

Hm... Daca stai sa te gandesti ca oamenii mergeau la templu ca sa se inchine lui Dumnezeu aducand jertfe, asta a facut Cain. Il cauta pe Dumnezeu. Ca si Abel. Transpus in zilele noastre, Caine e in biserica. :) E unul din noi.

Si totusi inima lui nu era ok. Oare nu sunt si azi oameni asa? Care vin la biserica si inima lor nu e ok. Poate sunt unii din prietenii tai. Poate esti chiar tu.

Totusi e interesant ca Dumnezeu a venit ca un tata la Cain, inainte ca acesta sa-l omoare pe Abel. Si i-a vorbit. I-a aratat Cain cum arata inima lui, si incerca sa il invete. Dar Cain nu a ascultat. Si l-a omorat pe Abel.

Culmea e ca si dupa crima sa, Dumnezeu tot s-a apropiat de Cain, tot ca un tata. Unii din noi am cazut, si nu mai avem credinta ca Dumnezeu ar mai vrea sa aiba treaba cu noi. Dar cand inca harul nu fusese turnat, Dumnezeu s-a apropiat de Cain, dupa ce Cain pacatuise. Si ii spunea lui Cain: Ce ai facut? Acum ai atras blestemul asupra ta.

Unii ni-l imaginam pe Dumnezeu manios, tunandu-se pe Cain. Insa nu e asa. Cain intelege ca a atras blestemul, si ii spune lui Dumnezeu ca pedeapsa ce a venit asupra lui... acel blestem... e prea mare pt El si ca unii vor vrea sa il omoare. Dar atitudinea protectiva a lui DUmnezeu fata de Cain, demonstreaza ca nu era manios pe El, si ca nu era setat sa il distruga, sa il nimiceasca. NU i-a zis: Nu ma intereseaza! Treaba ta! Pleaca! Sa nu mai aud de tine! Asa-ti trebe! Si daca te vor omora, bine ti-or face! Meriti! Ca imi vine sa te ingrop in pamant in secunda asta!

Nu! Ci ii traseaza niste limite de protectie in favoarea lui Cain. Atata de mult imi place inima lui Dumnezeu! :D E cu adevarat un Tata. :D :X

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu